sâmbătă, 7 ianuarie 2012

Din nou nedumeriri imagologice

http://allromaniansarevampires.com/2011/11/28/small-country-great-people/

Citind posturile de pe portalul de mai sus, nu pot sa nu-mi aduc aminte de cea mai veche si mai sensibila scarpinatura a unei "natiuni": identitatea. Ii manca in cur si nu se pot linisti odata cu ceea ce sunt sau nu sunt, fara a incerca sa inventarieze asta in termeni si conditii, in sertare si definitii. Pana si cei mai rasariti indivizi sufera de meteahna asta. Si incearca. Mereu incearca sa gaseasca legitimitate in a putea afirma ca nu sunt ultimele pule, cand, colectiv vorbind, cam sunt ultimele pule. Si nu sunt singurele pule, dar asta chiar nu mai conteaza. De ce naiba atatea campanii de reabilitare a romanilor ca natiune, ca si colectivitate ? Imi pare rau sa vad oameni inteligenti cu adevarat care nu inteleg ca gloata va functiona vesnic ca o gloata si cauta sa se asocieze cu ceva care mai poate fi salvat. Priviti si luati aminte cu ce isi spala rusinea romanul: http://www.neuronu.ro/top-10/top-10-inventii-romanesti/

Mi-ar fi jena...


Apropo de istoria inventiilor:  http://inventors.about.com/od/timelines/a/twentieth.htm
ps. Cred ca de Terente nu spune nimic...
Trist...

14 comentarii:

  1. Daca erai tot asa de critic si fata de etnia de care tu apartii (cu siguranta una alogena, probabil maghiara dupa tonul si natura inversunarii), poate ca aveai dreptate in privinta spiritului de turma promovat de nationalism.
    Dar asa, esti suspect de dublu standard, ceva de genul "natiunile vecine sunt gloate de primitivi, numai a mea e stralucita si imaculata". Realitatea ca exista si romani de valoare care tin la identitatea lor, este mult mai dureroasa pt. voi decat faptul ca niste extremisti tembeli viseaza sa va lichideze. Foarte trist ca nu vezi padurea din cauza copacilor, si probabil replica ta va fi una agresiva si injurioasa...Dar nu-i bai, noi, banatenii, suntem cei mai toleranti dintre romani. Pana la un anumit punct, inca nu stim care. Sanatate sa ai :)!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu consider ca apartin de vreo etnie anume. Cu siguranta nu de una de o natura alogena, din moment ce niciuna dintre ingredientele amestecurile mele nu este alogena. Chestia asta cu romanii de valoare care tin de identitatea lor suna a manea.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ideea era cam cat de reprezentativi sunt "romanii de valoare" fata de restul pulimii...

    RăspundețiȘtergere
  4. "niciuna dintre ingredientele amestecurile mele nu este alogena"

    Corect era "niciunul dintre ingredientele amestecului meu nu este alogen".

    Terfelirea limbii suna la fel de mult a manea, care, ca fenomen social, a promovat asa ceva, impreuna cu denaturarea conceptului de valoare. Dar, nefiind limba ta materna, atunci poare ai o scuza din moment ce totusi o folosesti pe blog, pt. ca majoritatea sa te inteleaga.

    Ideea era ca depinde din ce unghi privim lucrurile. Pentru unii, reprezentativi sunt acesti "romani de valoare", iar pt. altii, "restul pulimii". La fel chiar si in privinta nemtilor de exemplu, unii il vad pe Goethe reprezentativ, altii pe Goebbles. Eu unul prefer sa promovez partea pozitiva a lucrurilor, pt. a nu avea probleme de imagine cand trec granita catre tarile asa-zis civilizate, unde exista multe erori de perceptie asupra a tot ce vine de la est.
    Dar, daca tu preferi sa prezinti numai aspectele negative ale tarii, atunci crede-ma ca nu ai fi privit dincolo cu ochi buni atata timp cat scrie Romania in actele tale.

    Din fericire sau din pacate, identitatea nationala e o eticheta cu care toti ne nastem. Doar ca nu trebuie facut prea mult tam-tam pe tema asta. Nici sa ridici in slavi cum fac nationalistii, dar nici sa cautam nod in papura si sa denigram obsesiv.

    RăspundețiȘtergere
  5. Am inteles pozitia ta, stai linistit : - ). E greu sa te nasti in tara care nu a contat, nu conteaza si nu va conta vreodata. E ca si cum ai lopata tone de rahat pentru a gasi diamante care nu se preteaza nici pentru un cercel in nas. Nu-i problema, si eu tot aici m-am nascut si tot aceeasi mizerie de buletin o am in buzunar, incep deja sa ma obisnuiesc cu ideea asta, iar faptul ca nu am plecat vreodata din Tm este faptul ca este (a)casa mea si imi apartine de drept 100% si cu mult mai mult decat tuturor viniturilor care se exprima in limba materna folosind perfectul simplu si vor obsesiv sa devina şefi. In ceea ce priveste abilitatea ta de a presupune... iti marturisesc ca ma dezamagesti.
    Viel Spass în Lebăr !

    RăspundețiȘtergere
  6. @baiatul_anonim
    Uite clar ce vroiam sa zic. Arunca o privire peste chart-ul asta si spune-mi ce e (sau nu e) cosher.

    http://www.finfacts.ie/biz10/Rumuneration2008.pdf

    RăspundețiȘtergere
  7. Sa fim seriosi legat de cui apartine Timisoara "de drept", cred ca e cel mai mixt oras din tara din punctul asta de vedere. E spatiu public si-ti apartine si tie, imi apartine si mie (nascut intamplator la Oravita), ii apartine si unuia nascut de la Hunedoara sau Severin daca vine sa stea aici, sa munceasca si sa devina "de-al locului". Faptul ca te-ai nascut si ai ramas aici tine doar de conjunctura, nu de vreo calitate personala de "proprietar". Singurul teritoriu care-ti apartine de drept e cel pe care ai acte. Iar legat de chart, da, suntem tara saraca, recunoaste oricine treaba asta. Dar ma mir de ce nu te legi cu tot atata inversunare te alte tari sarace din Europa precum Bulgaria, Ucraina, Albania, Bosnia etc...

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu ma refeream de cui "apartine". E un sentiment, nu un act de proprietate. Desi, la cat pret pun viniturile pe Timisoara, poate ar trebui sa fie, si aici nu ma refer la oraviteni, din care cunosc o gramada si toti oameni super-okay. "spatiu public" ? Henz cu "mîna" prietene. Du-te in Barcelona, sau in Paris, sau in Vienna sau in Budapest si spune-i unui localnic in fata chestia asta cu "spatiu public", sa vezi ce iese.
    Discutia asta s-a terminat din punctul mau de vedere, te rog nu mai scrie la postul acesta.

    RăspundețiȘtergere
  9. Bine ai zis, alt comentariu nu mai e de facut, tocmai pt. a nu incalca principiul banatean al respectului fata de nationalitatile conlocuitoare. Poate cand o sa mai cresti, o sa ai si tu ceva respect fata de majoritari.

    Sanatate, alles gute, egesegedre si pozdravi!

    RăspundețiȘtergere
  10. Din pacate nu mai cresc, poate mai ma ramolesc.
    Trebuie sa fac niste precizari:
    1. discutia asta nu era despre Timisoara, sau nu a fost destinata sa fie;
    2. desi Timisoara nu e Banatul si Banatul nu inseamna Timisoara, principiul mai sus mentionat de tine e perfect valid, si se refera la cei care privesc acest spatiu cu reverenţă si respect, si este un principiu pe care s-a bazat toata frumusetea povestii acestui loc dintotdeauna; nu se aplica insa la toti smenarii si mancatorii de dragavei care se pisa pe noi din avion si ne dau foc, ca doar locul le apartine si lor de drept ca si noua, nu conteaza daca ai pe cineva in cimitir sau nu pe aici prin zona;
    3. respect fata de majoritari ?? zi-mi ca zambesti si asta ai zis-o sa ma scoti din sarite...

    RăspundețiȘtergere
  11. 1. Despre Timisoara am zis ca aici n-ar trebui sa existe rafuiala intre majoritate si minoritati, cum e de exemplu la Cluj sau cine stie unde.
    2. Apartinem regiunii geografice Banat, care si-a conturat identitatea in spiritul tolerantei inter-etnice si unde au convietuit mereu in liniste oameni proveniti din diverse locuri. Ca acum s-a schimbat statul, nu inseamna ca e motiv sa ne dam in cap intre noi. N-avem cum sa controlam cine sa vina si cine nu, putem doar sa le impunem aceste obiceiuri de care si tu vorbeai.
    3. Prin "respect fata de majoritari" am vrut sa zic sa incerci sa nu mai arunci cu noroi in tot ce e legat de etnia romana (majoritara aici conform statisticilor), cum si altii evita sa arunce in unguri, evrei sau alte natiuini de pe-aici. Vorbesc aici de oamenii educati, nu de cine stie ce extremisti complexati. Ca prostie, mitocanie si aroganta exista peste tot, nu trebuie atribuite unei zone geografice anume sau unei etnii.

    RăspundețiȘtergere
  12. ...offff... : - (
    Renunţ in mod oficial sa arunc cu noroi in tine personal, esti prea kind-hearted si bine intentionat, chiar nu am nici un motiv;

    RăspundețiȘtergere
  13. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  14. E greu cateodata sa te exprimi in cuvinte... exista totusi un feeling aparte pe care il au putini si tot mai putini... si aici ma refer la un consens tacit pe care il au cei nascuti inainte de '80 in Timisoara si crescuti in Timisoara cu macar un parinte timisoarean...
    asta daca tot s-a dus pe pula discutia referitoare la incercarile haotice ale romanilor de a intra in istoria lumii...

    RăspundețiȘtergere