vineri, 16 decembrie 2011

Cel mai vechi hate speech !

  • Cananiţii trebuie nimiciţi.
  • 50 Domnul a vorbit lui Moise în câmpia Moabului, lângă Iordan în faţa Ierihonului. Şi a zis:
  • 51 „Vorbeşte copiilor lui Israel şi spune-le: „După ce veţi trece Iordanul şi veţi intra în ţara Canaanului,
  • Deut 7.1-2; Deut 9.1; Ios 3.17;
  • 52 să izgoniţi dinaintea voastră pe toţi locuitorii ţării, să le dărâmaţi toţi idolii de piatră, să le nimiciţi toate icoanele turnate şi să le nimiciţi toate înălţimile pentru jertfe.
  • Ex 23.24-33; Ex 34.13; Deut 7.2-5; Deut 12.3; Ios 11.12; Jud 2.2;
  • 53 Să luaţi ţara în stăpânire şi să vă aşezaţi în ea; căci Eu v-am dat ţara aceasta, ca să fie moşia voastră.
  • 54 Să împărţiţi ţara prin sorţi, după familiile voastre. Celor ce sunt în număr mai mare să le daţi o parte mai mare, şi celor ce sunt în număr mai mic să le daţi o parte mai mică. Fiecare să stăpânească ce-i va cădea la sorţi; s-o luaţi în stăpânire, după seminţiile părinţilor voştri.
  • Num 26.53-55;
  • 55 Dar dacă nu veţi izgoni dinaintea voastră pe locuitorii ţării, aceia dintre ei pe care îi veţi lăsa, vă vor fi ca nişte spini în ochi şi ca nişte ghimpi în coaste: vă vor fi vrăjmaşi în ţara în care veţi merge să vă aşezaţi.
  • Ios 23.13; Jud 2.3; Ps 106.34-36; Ex 23.33; Ezec 28.24;
  • 56 Şi vă voi face şi vouă cum hotărâsem să le fac lor.” 
 


Pare ca din cele mai stravechi timpuri functioneaza chestia asta. De ce s-ar opri acum ?

13 comentarii:

  1. Nu exista pe lumea asta lucru mai de pret decat viata insasi. De aceea, in lumea "civilizata", pana si ultimul criminal in serie are dreptul la viata. Sa fie asta oare un lucru bun, sau un lucru rau ? Nu cred ca suntem cu adevarat in masura sa judecam cine merita sa traiasca si cine nu.

    RăspundețiȘtergere
  2. nici nu suntem...in masura sa judecam cine sa moara si cine nu. totusi nu toata lumea "civilizata" considera ca si ultimul criminal in serie trebuie sa traiasca! si nici primul. si in unele cazuri nici chiar criminalii in ne-serie. si ce e lumea civilizata anyway?

    RăspundețiȘtergere
  3. De aceea exista "ghilimele". Pentru ca si chestiunea civilizatiei este relativa. Ca si respectul pentru viata. (vezi Hitler, Stalin, PolPot si multi altii mai recenti...)

    RăspundețiȘtergere
  4. La sfârşitul anilor ’90, pedeapsa cu moartea este prevăzută de legislaţia din aproximativ jumătate dintre statele lumii, în state ca SUA, Rusia, Japonia, China, dar şi Bielorusia şi Estonia. ghilimelele tale se refera si la tarile astea? ca abolita e doar in europa...
    totusi desi a dat unda verde turmei sa se razboiasca(de parca avea nevoie) "vazand credinta lor, El a zis: "Omule, iertate iti sunt pacatele tale"" (Luca 5, 20; cf. Matei 9, 2 si Marcu 2, 5).
    deci: dupe ce credinciosii te-or dat afara din tara...esti iertat!

    RăspundețiȘtergere
  5. In general vorbind, ma refeream la altceva. Si anume la faptul ca hate speech-ul, ca si specie literara, e mult prea vechi si prea bine infipt in mentalul nostru, al tuturora. Intotdeauna e nevoie de un dusman, unul colectiv daca se poate, si, daca el chiar nu exista, atunci cu siguranta se va gasi cineva sa-l inventeze.
    Aparent simplu, nu-i asa ?

    RăspundețiȘtergere
  6. clar! e instinctual. totusi discutia despre hate speech ca si "specie literara" e plictisitoare si pe deasupra neproductiva.

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu toate lucrurile de pe lumea asta trebuie sa aiba un sens sau sa produca ceva. Ca de exemplu, blogul acesta.

    RăspundețiȘtergere
  8. ca de exemplu! dar daca e "plictisitoare" discutia nu are "sens" sa o continuam...aia am vrut sa zic

    RăspundețiȘtergere
  9. Ma indoiesc sincer de faptul ca ai vrut sa te limitezi strict la statutul de specie literara. In acest fel remarca "nu exista pe lumea asta lucru mai de pret decat viata insasi" nu si-ar avea rostul aici.
    Problema e ca oamenii raspund mult mai bine la speech-uri de genul asta decat la orice alt tip de apel (umanitar de exemplu). Acum mai mult decat oricand. Sub aparenta civilizatie, la cel mai mic semn ne-am da arama pe fata si ne-am manifesta toate frustrarile si ura prin cruzimea si salbaticia noastra caracteristica. Daca hotaram asupra vietii unui om ne simtim atotputernici, dar asta ne demonstreaza doar nimicnicia.
    Ce mi-a atras in schimb atentia a fost : "Şi vă voi face şi vouă cum hotărâsem să le fac lor." Asta imi intareste doar credinta ca RAUL provine din FRICA ! (de cele mai multe ori)

    RăspundețiȘtergere
  10. Pai nah...
    "Fear leads to anger; anger leads to hate; hate leads to suffering."
    Si ei nu aveau Boci cu aroma de Salam de Sibiu : - )

    RăspundețiȘtergere
  11. Yummy : - ) Nici macar o banala de branza nu-s in stare sa fabrice cretinii astia de români... : - )

    RăspundețiȘtergere
  12. Anger is a gift!

    Deh... fantezie și elan!

    RăspundețiȘtergere